در این مقاله قصد داریم به نحوه عملکرد رنگ موهای شیمیایی به صورت علمی و لایه به لایه روی ساختار مو بپردازیم. چگونگی نفوذ رنگ مو به لایه های مو.
در این مقاله قصد داریم به نحوه عملکرد رنگ موهای شیمیایی به صورت علمی و لایه به لایه روی ساختار مو بپردازیم،
جمعیت زنان ایران با آخرین آمار به دست آمده 39427828 نفر می باشد که 28000000 تن از این جمعیت مابین سنین 15 تا 64 سال هستند که معمولا احتیاج به استفاده از رنگ مو را دارند.عده ایی برای تنوع در چهره و عده ایی هم برای رفع سفیدی موها مجبور به این کار می شوند.
شاید این سوال ذهن خیلی از خانم ها و یا آقایان را مشغول کرده باشد که چگونه این عمل شیمیایی روی مو انجام میشود؟ و یا چه اتفاقی برای موها رخ میدهد ؟
به زبان ساده ساقه مو از سه بخش اصلی تشکیل شده است.
(Medulla) (cortex) (cuticole)
لایه بیرونی مو که سطح قابل مشاهده میباشد کوتیکول است که مقاوم ترین لایه مو می باشد و وظیفه حفاظت از موها را انحام می دهد .ضخامت هر لایه از کوتیکول 5 میکرومتر است. این لایه به 6 قسمت کلی تقسیم می شود. که به ترتیب از لایه بیرونی توضیح داده خواهد شد.
لایه ی قابل مشاهده سطح بیرون hair surfacel
که از چربی و پروتیین زیادی تشکیل شده و قطر 50 تا 70 انگستروم دارد. epicaticle لایه
که از اسیدآمینه سیستیین تشکیل شده و از مقاومترین و محکم ترین لایه هاست. Alager لایه
یا همان کوتیکول خارجی. Exocuticls لایه
یا همان کوتیکول داخلی .endocuticle لایه
یا غشا سلولی که از پروتیین و پلی ساکاریدی تشکیل شده است.Complex cell membrane لایه
این بخش به پوسته مو معروف است و در وسط دو لایه دیگر قرار دارد. Cortex
Cortex: این بخش از مو نقش مهمی در مقدار آسیب رسیدن به مو و دمیج شدن یا همان وز شدن مو را دارد که در صورت آسیب رسانی به این لایه مو شکل ظاهری و یا زیبایی اصلی خود را از دست می دهد و به شدت در معرض خطر خشک شدن و یا حتی قطع شدن ساقه مو قرار میگیرد.
داخلی ترین قسمت مو است که معروف به مغز مو میباشد.medulla
به صورت معمول کارخاصی انحام نمی دهد و فقط برای حالت دهندگی یا شکل گرفتن و ایستادگی مو به صورت صاف یا فر عمل میکند.
احتمال اینکه مدولا در بعضی از موها اصلا وجود نداشته باشد هم هست و یا میتواند به مرور زمان از بین برود که جای نگرانی نیست و باعث ضعیف شدن مو نمیشود.
حالا میخواهیم بررسی کنیم که چگونه رنگ مو روی این لایه ها اثر می گذارد و به چه لایه هایی نفوذ میکند و اصلا آسیبی به مو می زند یا نه ؟
عمل رنگ پذیری مو همانطور که می دانید به وسیله ماده ایی به نام رنگ موهای شیمیایی انجام میگیرد که این ماده به حالت کرم است و با ماده ایی به نام پروکسید هیدروژن یا همان اکسیدان که به حالت مایع است ترکیب میشود.
این مایع به کمک آمونیاک موجود در رنگ موهای شیمیایی محیط قلیایی و پی اچ موجود در پروکسید هیدروژن را بالاتر میبرد.
در اولین برخورد این محلول با مو سطح اولیه از کوتیکول را به راحتی رد کرده و به اپی کوتیکول میرسد.بعد از نفوذ به این سطح دیگر لایه مقاومی برای مقابله با این ترکیب قلیایی بالا وجود ندارد و به راحتی از اکسوکوتیکول و کمپلس غشا سلولی عبور کرده و به کورتکس میرسد.
زمانی که رنگ مو به کورتکس نفوذ کرد دیگر حالت ماندگاری خود را تا زمان طولانی حفظ کرده و به رنگ موهای دایمی معروف است.عبور رنگ از این لایه ها و کوتیکول مو و رسیدن آن به کورتکس به صورت طبیعی خطر چندانی روی مو ندارد زیرا باعث تخریب کورتکس مو نمیشود این موضوع فقط زمانی اتفاق می افتد که کورتکس مو به صورت جدی مورد آسیب قرار بگیرد.با استفاده از رنگ موهایی که از آمونیاک پایینتری برای تولید آنها استفاده شده و یا به جای آمونیاک از اتانول آمین استفاده شده باشد میتوان آسیب و تخریب کمتری روی لایه های مو و همچنین کورتکس مو داشته باشد.
دلیل بهتر و یا زودتر روشن شدن بعضی از موها و یا بالعکس ملانین داخل خود موها می باشد.دو نوع ملانین وجود دارد.یو ملانین و فیوملانین.
در موهایی که یوملانین وجود دارد موها سخت تر و دیرتر روشن می شود و رنگ میگیرد که این یوملانین بیشتر در موهای ضخیم و مشکی وجود دارد و بسیار به ژنتیک و همچنین منطقه جغرافیایی زندگی شخص بستگی دارد که متاسفانه کشور ما از این دسته می باشد.
در موهایی که فیوملانین وجود دارد موها به راحتی روشن شده و به سرعت رنگ پذیری بالایی پیدا میکند.این نوع موها معمولا نازک طلایی قهوه ایی و یا بور می باشند.
(تمامی مراحل رنگ پذیری مو را به عرض شما عزیزان رساندم و همچنین به صورت علمی تمامی لایه های مو را برای شما شکافتم که امیدوارم توانسته باشم قدمی در بالابردن سطح دانش شما در مورد این مقوله پرکاربرد زیبایی برداشته باشم.)